Startpagina
Fotoalbum
Nieuws en Shows
Henschel_historie
Contactpagina
Gastenboek
Links
Verkooppagina
Sitemap


In 1980 heb ik mijn Kromhout gevonden in Lemele. Er was niet veel over van de vrachtwagen die het ooit geweest was. Het zou een hele klus worden om dit weer toonbaar te maken maar als je wilt kan er veel. Hier volgt het verhaal van deKromhout voor de restauratie met link naar het fotoboek restauratie van onze Kromhout. Zoals hij hier op de foto staat hebben wij de Kromhout opgehaald. Er zat geen motor of versnellingsbak meer in en hij was in zeer slechte staat. Het was een Kromhout die in 1952 geleverd was aan Krachtvoederfabriek De Adelaar in Utrecht. Het bouwjaar is 1951 en dat was in 1980 wel te zien.

Er moest zeer veel aan gebeuren. Zoals hij hier op de foto's staat kreeg ik hem thuis.
En dan?
Waar begin je?
Slopen? Zandstralen?
Waar kan ik onderdelen vinden? Een motor? Die was snel gevonden.
En dan de andere stukken pas maken. Waar moet dat onderdeel ????... En dan de onderdelen die niet te vinden zijn zelf maken..........?Er zijn dan dingen die je wel 3 x opnieuw moet maken. Dus passen en meten, passen en meten, passen...... Arie aan het klussen aan de KromhoutConstant de vraag "Hoe zal dat vroeger gezeten hebben?" Is dit wel origineel? Hoe zat dat toen?
Als dan bijna alles klaar is moet je alles weer demonteren. Het binnenspuitwerk gaat gebeuren. Dus motorkap er weer af, zijschermen weghalen, motor er weer uit, gril eraf, enz.... Binnenkant stralen spuiten en weer monteren. Dan kunnen de remmen worden gerepareerd, bedrading getrokken, schokbrekers gemaakt en noem maar op.
Ook in de cabine moet nog het een en ander worden ondernomen. Al zat er vroeger geen radio of 27 mc bakkie in er zaten toch de nodige metertjes en lampjes. En natuurlijk niet te vergeten de asbak. Daarna de motor in elkaar zetten dan spuiten en opbouwen. En dan komt de grote dag dat de motor er in gehangen kan De kromhoutmotor mag er weer in met link naar het fotoboekworden. 16 Januari 1981. Een prachtige dag om nooit te vergeten. Daarna mag alles weer gemonteerd worden. De zijschermen, de motorkap, het gril en noem maar op. Het begint echt ergens op te lijken.
En zie daar na 14 maanden bloed, zweet en tranen...... Elk weekend, vrij uurtje en vaak ook nachten door werken komt het grote moment... EEN RONDJE RIJDEN.
VroHet 1ste rondje om met vrouw en kinderen en link naar het fotoboekuw en kinderen ophalen en we gaan. Geen ramen, geen tellers maar wat maakt het uit. Hij doet het en hij rijdt.
Maar dan...het ergste werk. Schuren, schuren en nog een tijdje schuren. Het spuitklaar maken van ons pronkstuk. Werkelijk alles moet worden geschuurd. Met hulp van vele mensen is er toch nog gezelligheid en vele handen maken licht werk. Schuren en plamuren is dan tijdelijk het werk dat gedaan moet worden. Eigenlijk gunnen we ons hier geen tijd voor. We willen rijden. Al weet je dan wel waar je het voor doet want als hij uit de spuitcabine vandaan komt moet het er toch echt mooi uitzien.
Voor het echte spuitwerk begint worden alle kleine hoekjes met het kwastje geschilderd. Maar dan is toch het moment daar dat hij geschuurd en wel de spuitcabine in gaat. Het ergste werk is gedaan.
Als hij is gespoten, opgebouwd en alles doet het je krijgt het Voor het APKstation voor de keur met link naar het fotoboektoch nog wel even warm als er aan de APK gedacht word. Toch is dit wettelijk verplicht en doen wij er ook maar aan mee. En ja wel hoor hij komt er door heen. Onze Kromhout uit 1952 wordt GOEDGEKEURD. We mogen shows gaan rijden.
En daar gaan we. Naar de eerste show in St Maarten. Op 22 mei 1982 is het zo ver. De Kromhout staat op zijn eerste show. Er zullen er nog vele volgen maar deze is speciaal.
Dit verhaal krijgt nog een vervolg. Er zijn sinds 1982 natuurlijk nog meer restauraties gedaan aan de Kromhout. De motor is vastgelopen en heeft een revisie ondergaan, er1ste show in st maarten met link naar het fotoboek zijn nieuwe deuren in gekomen en noem maar op. Ook heeft hij een maatje gekregen. Een DAF trailer uit 1946. Ook deze foto's komen bij dit verhaal. Dus kijk regelmatig en u zult aldoor nieuwe dingen ontdekken over ons pronkstuk.
In 2004/2005 is de Kromhout opnieuw gerestaureerd..
Meer foto's staan in het fotoboek.